You are currently viewing Ζωντανό Εργαστήριο (Living Lab) για την Ανθεκτικότητα των λιμένων της Νήσου Χίου

Ζωντανό Εργαστήριο (Living Lab) για την Ανθεκτικότητα των λιμένων της Νήσου Χίου

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, 9:00-13:00

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Αίθουσα Συνεδριάσεων, 2ος Όροφος.

Πρακτικά Συνάντησης

Πλαίσιο Συνάντησης:
Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 2 η συνάντηση του Ζωντανού Εργαστηρίου (Living Lab) στο πλαίσιο δράσεων του ερευνητικού έργου ResPorts. Μετά την επιτυχία της 1 ης συνάντησης τον Νοέμβριο του 2023, οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν τη δυνατότητα να επαναλάβουν τον εποικοδομητικό διάλογο ανανεώνοντας τη θεματολογία της συνάντησης. Ειδικότερα, οι εργασίες της 2 ης συνάντησης επικεντρώθηκαν στα εξής:

  • Παρουσίαση Προσομοιώσεων Μελλοντικών Ακραίων Καιρικών Φαινομένων για τον λιμένα Χίου, και
  • Παρουσίαση της υπό ανάπτυξης Πολυκριτηριακής Αξιολόγησης της Ανθεκτικότητας του Λιμένα Χίου.

Η κα Αμαλία Πολυδωροπούλου (Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Παν. Αιγαίου & Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου ResPorts), καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία της ακαδημαϊκής/ ερευνητικής κοινότητας με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναπτυχθούν από κοινού καινοτόμες λύσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των λιμένων.

Μέλη Ερευνητικής Ομάδας που Συμμετείχαν:

Η ερευνητική ομάδα του έργου ResPorts εκπροσωπήθηκε δια ζώσης στη συνάντηση από τα εξής μέλη:

  • κα Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου ResPorts, Παν. Αιγαίου.
  • κ Ορέστη Σχινά, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου
  • κ Γεώργιο Βαγγέλα, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ
  • κ Γεώργιο Παπαϊωάννου, Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου
  • κα Κασσιανή Σταθάκη, Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου
  • κ Δημήτριο Χατζηστρατή, Υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παν. Αιγαίου

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συμμετείχαν εξ αποστάσεως ως μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου ResPorts, οι κάτωθι:

  • κ Αντώνης Βελεγράκης, Καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παν. Αιγαίου
  • κ Ιωάννης Καρακικές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής/ Συγκοινωνιολόγος, Εξ. Συνεργάτης του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου
  • κ Ευστάθιος Μπουχουράς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής/ Συγκοινωνιολόγος, Εξ. Συνεργάτης του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου

Μέλη Ακαδημαϊκής κοινότητας ΤΝΕΥ και λοιπών φορέων Χίου που Συμμετείχαν:

Με την παρουσία τους τίμησαν τη 2 η συνάντηση του Ζωντανού Εργαστηρίου και η κα Ελένη Θανοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Παν. Αιγαίου, καθώς και η κα Άννα Κοτρίκλα, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Παν. Αιγαίου και ο κ. Στ. Κουμπιάς, Πλοίαρχος Εν Αποστρατεία και Πρόεδρος του ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου.

Τη συνάντηση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δια ζώσης φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων του του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Παν. Αιγαίου, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι κάτωθι φορείς:

  • Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου (κ. Μ. Τσατσαρώνης, κα Σ. Ατσάλη, κ. Π. Λεγάτος, κα Β. Δαλαπάγκα, κα Α. Κλιαμενάκη)
  • Λιμεναρχείο Χίου (κ. Στ. Καρυστιανός).
  • Δήμος Χίου (κ. Γ. Χριστάκης, κ. Κ. Μπουλάς)
  • Περιφερειακή Ενότητα Χίου (κα Α. Κυριακίδη).
  • Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου (κ. Π. Λεγάτος).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση γύρω από το Master Plan για την επέκταση του υφιστάμενου λιμένα Χίου, με την εμπλοκή σε αυτή όλων των φορέων, καθώς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για περαιτέρω συνεργασία καθότι αποτελεί κοινή επιθυμία όλων η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του λιμένα Χίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόγραμμα Συνάντησης:

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της συνάντησης διαμορφώθηκε ως εξής, σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης:

09:00-09:10Προσέλευση
09:10-09:30Καλωσόρισμα – Παρουσίαση Φυσικού Αντικειμένου Έργου
Αμαλία Πολυδωροπούλου, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Γεώργιος Βαγγέλας, Κασσιανή Σταθάκη
09:30-09:45Γνωριμία Συμμετεχόντων
09:45-10:15Παρουσίαση Προσομοιώσεων Μελλοντικών Ακραίων Καιρικών Φαινομένων
Αντώνης Βελεγράκης, Δημήτρης Χατζηστρατής
10:15-10:40Συζήτηση
10:40-10:50Διάλειμμα (Catering στον 1ο Όροφο)
10:50-12:00Πολυκριτηριακή Αξιολόγηση Ανθεκτικότητας Λιμένα Χίου
Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου – Συζήτηση
12:00-12:10Διάλειμμα (Catering στον 1ο Όροφο)
12:10-12:30Παρουσίαση Master Plan Λιμένα Χίου
Εκπρόσωποι Λιμενικού Ταμείου Χίου
12:30-12:50Συζήτηση
12:50-13:00Επίλογος Ζωντανού Εργαστηρίου
Αποτίμηση Κύριων Συμπερασμάτων
13:00Λήξη

Αποτίμηση

Η δεύτερη συνάντηση του Living Lab του έργου ResPorts στη Χίο αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα του έργου. Συγκεντρώνοντας σημαντικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, επιστήμονες και ενδιαφερόμενους από διάφορους τομείς, η συνάντηση αποτέλεσε κοινό τόπο για την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση στρατηγικών και την ενίσχυση του δικτύου συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και τοπικών φορέων για την ανθεκτικότητα των λιμένων της Χίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εξετάσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στον τομέα της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Μέσω συζήτησης, διαδραστικών παρουσιάσεων με τη χρήση του εργαλείου Mentimeter, καθώς και πρακτικών εργαστηρίων (συμπλήρωση φόρμας για την εξαγωγή του δείκτη PRI) αντάλλαξαν γνώση για το σχεδιασμό ενός συστήματος Υποστήριξης Λήψης αποφάσεων.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η συνεισφορά των νέων ερευνητών, οι οποίοι με τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητά τους ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της ανοικτής συζήτησης και της συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αίσθηση ότι έχει τεθεί ένα στέρεο θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου ResPorts στην Χίο, προωθώντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον σημαντικό τομέα της πρόβλεψης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της διαμόρφωσης εργαλείων υποστήριξης λήψης αποφάσεων για την πρόληψη και τον μετριασμό των συνεπειών της στο λιμενικό σύστημα της Χίου . Η επιτυχημένη συνεργασία και η σθεναρή δέσμευση από τους συμμετέχοντες δείχνουν ότι η Χίος είναι έτοιμη να γίνει πρωτοπόρος στην δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου λιμανιού σε Ελληνικό επίπεδο.