Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
Μέλη της Ερευνητικής Ομάδας
Δρ. Αμαλία Πολυδωροπούλου
H Δρ. Αμαλία Πολυδωροπούλου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και η Επιστημονική Υπεύθυνη της EN.I.R.I.S.S.T. Την περίοδο 2014-2018 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρύτανη Έρευνας, Ανάπτυξης, Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Κατέχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Μεταφορικά Συστήματα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology). Η Καθ. Α. Πολυδωροπούλου έχει εξειδίκευση στην έρευνα στους τομείς Ανάλυση Μεταφορικών Συστημάτων, Δεδομένα, Μοντέλα και Λήψη Αποφάσεων, Εκτίμηση Προτύπων Ζήτησης, Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, Συνδυασμένες Μεταφορές, Ανάλυση Αγοράς, Ερωτηματολόγια και Τεχνικές Δειγματοληψίας, Μάρκετινγκ Μεταφορικών Υπηρεσιών, Οικονομική των Μεταφορών, Από Απόσταση Εκπαίδευση. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο σχεδιασμό ερευνών αποκαλυπτόμενης και δεδηλωμένης προτίμησης, τις μεθοδολογίες μελέτης μεταφορικής συμπεριφοράς και την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data). Συνεργάζεται με διάφορα ιδρύματα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ (Massachusetts Institute of Technology) και την Κίνα (Shanghai Maritime University) και έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων (FP7, H2020), καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ή μεμονωμένων πακέτων εργασίας (συνολικά πάνω από 25 προγράμματα). Είναι μέλος του Συμβουλίου του International Association for Travel Behaviour Research (IATBR.org). Ως σύμβουλος, έχει συνεργαστεί με πλήθος ιδιωτικών εταιρειών και δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών, όπως Rand Europe NL., John A. Volpe National Transportation Systems Center, IBI Group, International Port Managers (IPM) και CERN. Επίσης, η Καθ. Α. Πολυδωροπούλου ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεκμηρίωσης και αναζήτησης Ερευνητικών Τεκμηρίων και Χωρικών Δεδομένων που αναφέρονται στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου (http://archipelago.aegean.gr). Είναι επίσης ο Θεσμικός Εκπρόσωπος για τα Διαπιστευμένα Διεθνή Θερινά Σχολεία (https://summerschools.pns.aegean.gr/) και έχει εξειδίκευση στην ανάπτυξη μαθημάτων δια βίου μάθησης (MOOCS), όπως αυτά που προσφέρει η ερευνητική υποδομή. Τέλος, έχει δημοσιεύσει περίπου 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει συμμετάσχει ως Συντονίστρια Έργου ή Υπεύθυνη Ενοτήτων Εργασίας σε πολλά έργα όπως: URIT, SLIM-VRT, POET, iPORTS, PACTS, INNOSUTRA, HERMES, RURAL Inclusion, GRETIA, USMART, OPTIMUM, MaaS4EU, HARMONY, EN.I.R.I.S.S.T.
Δρ. Ορέστης Σχινάς
Dr-Ing Orestis Schinas is elected Associate Professor of Ship Finance at the University of the Aegean (2023). He served as Professor of Shipping and Ship Finance and Head of the Maritime Business School of the Hamburg School of Business Administration (HSBA) since 2008. He has a wide experience in the maritime and logistics industry and has offered his services to private and public entities in Europe and GCC mainly as well as to international organizations. His professional career includes large corporate projects, such as IPO and advanced research and business development assignments in the finance, shipping and port sectors, as well as senior and top-management positions. He holds a Dipl-Ing (BEng/MEng) degree in Naval Architecture and Marine Engineering (NTUA, 1994), an MSc in Shipping Management (WMU, 1998) and he was awarded the doctoral title in 2005 (NTUA) for his thesis on Ship Finance. His work focuses on financing the greening transition of the maritime industry, as well as on shared economy models (sustainable finance) with a special interest on blue economy; moreover, he retains a strong interest in bunker price forecasting.
Ιωάννης Καρακικές
Aποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) το 2012. Το 2015, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα «Συστήματα Μεταφορών» από το Technische Universitaet Muenchen (TUM) με ειδίκευση στον τομέα των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ITS) και το 2021 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΘ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΤUM, καθώς και ως συγκοινωνιολόγος μηχανικός στην PSLV GmbH, Μόναχο. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΤΤLog) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΠΘ και έλαβε υποτροφία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Αυτή τη στιγμή, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι διδάσκων στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΠΘ (2022-2023). Στο παρελθόν υπήρξε διδάσκων στο τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ (2021-2022). Ο Δρ. Καρακικές έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα όπως τα GREENLOG, REFOCUS, WE-TRANSFORM, HARMONY, ALLIANCE, NOVELOG και σε εθνικά όπως η EN.I.R.I.S.S.T. στην Ελλάδα και το MAAS for Qatar στο Κατάρ. Οι ερευνητικές δραστηριότητές του εστιάζονται στα city logistics, micro/macro προσομοίωση δικτύων μεταφορών, ITS και στον σχεδιασμό μεταφορών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και είναι συντάκτης σε 2 βιβλία.
Ευστάθιος Μπουχουράς
Γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη το 1979. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. (2004), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στον Σχεδιασμό, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών (2006) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών & Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Διδάκτορας Α.Π.Θ. στο πεδίο των Αστικών Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών (2011). Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στο αντικείμενο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και της βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης, τόσο σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Ως ερευνητής απασχολείται από το 2006 σε εθνικά (Πρότυπα σχέδια φυσικών και ρυθμιστικών μέτρων για τον εξορθολογισμό των χρήσεων οδικής υποδομής και της βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος για διάφορες ελληνικές πόλεις: Κατερίνη, Γιαννιτσά, Αριδαία, Σκύδρα, Λάρισα, EN.I.R.I.S.S.T.) και διεθνή (ACROSSEE, ADRIPASS, ADRIPASS PLUS, SUMPORT, OptiTrans) ερευνητικά προγράμματα καθώς επίσης παρέχει ως ελεύθερος επαγγελματίας ανεξάρτητες υπηρεσίες συγκοινωνιολόγου μηχανικού. Το 2016 συμμετείχε στο πρόγραμμα “COMMUNITY SAFETY AWARENESS PROGRAMME” με αντικείμενο την διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων επιλεγμένων σχολικών μονάδων της Β. Ελλάδας. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργαζόμενοι Ερευνητές
Δρ. Γεώργιος Βαγγέλας
Ο Γεώργιος Βαγγέλας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με έμφαση στους Λιμένες και τη Ναυτιλία». Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και Μεταπτυχιακού τίτλου από το ΜΠΣ Ναυτιλία Μεταφορές και Εμπόριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή το 2008 στο ίδιο Τμήμα.
Υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση και Διαχείριση Επιχειρήσεων της Ναυτιλίας και των Μεταφορών», ενώ υπήρξε και μέλος του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του ίδιου Τμήματος. Έχει επίσης διδάξει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Διετέλεσε μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων την περίοδο 2014-2016, καθώς και σύμβουλος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. (2010-2014). Επίσης για πάνω από 15 έτη δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικές εκδόσεις καθώς και σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, εξετάζοντας ζητήματα οικονομικής και πολιτικής των λιμένων, στρατηγικής ναυτιλιακών επιχειρήσεων, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στη ναυτιλία, διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων, πολιτικών ασφάλειας σε μέσα μεταφοράς καθώς και αποδοτικότητας λιμένων και τερματικών σταθμών. Επίσης έχει συμμετάσχει σε εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τη λιμενική και ναυτιλιακή βιομηχανία.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, του Διεθνούς Δικτύου για την Έρευνα της Αποδοτικότητας των λιμένων, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών. Είναι επίσης μέλος της διαδικτυακή πρωτοβουλία www.porteconomics.eu που στοχεύει στην προώθηση της επιστήμης της λιμενικής πολιτικής και της οικονομικής των λιμένων.
Κασσιανή Σταθάκη
Μαθηματικός με κατεύθυνση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το ΜΠΣ Ναυτιλία Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει συμμετάσχει στο IAME Conference 2022.