Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών
Μέλη της Ερευνητικής Ομάδας
Δρ. Αντώνης Βελεγράκης
Καθηγητής (Θαλάσσια Γεωλογία), Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ο Αντώνης Βελεγράκης είναι πτυχιούχος Γεωλογίας (ΑΠΘ), έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ωκεανογραφίας (ΕΚΠΑ), και Διδακτορικό (PhD) στην Ωκεανογραφία και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Θαλάσσιο Περιβαλλοντικό Δίκαιο (LLM-Master in Laws) από το Πανεπιστήμιο του Southampton, UK. Πριν έρθει στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (2002) εργάσθηκε στην Σχολή των Ωκεάνιων και Γήινων Επιστημών (School of Ocean and Earth Sciences) το Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας (National Oceanography Centre, Southampton – NOCS) ως ανώτερος Ερευνητής και Λέκτορας. Ο Αντώνης Βελεγράκης έχει περισσότερα από 30 έτη εμπειρία στην έρευνα της παράκτιας διάβρωσης, μορφοδυναμικής και δυναμικής ιζημάτων, και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στο παράκτιο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και των σχετικών πολιτικών και νομοθεσίας. Έχει λάβει μέρος ή/και συντόνισε πολλά σχετικά Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα και έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά και Βιβλία και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων (https://scholar.google.com/citations?user=FJbiorwAAAAJ&hl=de&oi=ao). Υπήρξε (συν-)συγγραφέας των Κεφαλαίων 3 και 4 της Αναφοράς για τα Ακραία Φαινόμενα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC SREX, 2012) και επιστημονικός σύμβουλος/εμπειρογνώμονας για την UNEP, UNECE και UNFCCC, την Ελληνική και Βρετανική Κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.
Επικοινωνία: Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη 81100, Ελλάς
Email: afv@aegean.gr
Τηλ: +3022510-36820, +30225103658
Ισαβέλα Μονιούδη
Πτυχιούχος Θαλασσίων Επιστημών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου-ΠΑ) κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MEng) στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» με ειδίκευση στη «Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Διδάκτορας στην «Παράκτια Μορφοδυναμική» (ΠΑ). Από το 2012 εργάζεται στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως επιστημονικός συνεργάτης σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και μελέτες του Τμήματος. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται: στην εκτίμηση των κλιματικών επιπτώσεων στο φυσικό και κοινωνικό-οικονομικό παράκτιο περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των παραλιών (το θεμέλιο του 3S τουρισμού), των συνδεδεμένων υποδομών μεταφοράς (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια) και των παράκτιων περιουσιακών στοιχείων στις περιβαλλοντικές πιέσεις, την Κλιματική Αλλαγή και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα· στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και των τουριστικών παραλίων· και στην παράκτια διάβρωση/πλημμύρα με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και μοντέλων. Έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με διάφορα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (π.χ., EC-JRC ISPRA, Πανεπιστήμια Rhode Island και USVI (USA), WASEDA University (Japan), University of West Indies (Jamaica) και το Πανεπιστήμιο Γενεύης (Ελβετία)). Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος/εμπειρογνώμονας για τα Ηνωμένα Έθνη (UNCTAD) στο έργο SIDSport-ClimateAdapt και για την UNEP-MAP. Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες (30 σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια). Επίσης έχει διδάξει αυτοδύναμα τα προπτυχιακά μαθήματα του ΤΩΘΒΕ «Δυναμική Ιζημάτων και Ακτών» (2017-2022) και «Παράκτια Μορφοδυναμική και Μηχανική» (2019-2022).
Δημήτρης Χατζηστρατής
Διπλωματούχος Γεωλόγος Α.Π.Θ. (2011), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) «Γη, Επιφάνεια και Νερό» (2015) από το τμήμα Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πεδίο της Παράκτιας Μορφοδυναμικής (2021 μέχρι σήμερα). Η έρευνά του περιλαμβάνει τη παρακολούθηση της παράκτιας ζώνης με οπτικά συστήματα και δορυφορικές εικόνες, την εφαρμογή μορφοδυναμικών και πλημμυρικών μοντέλων καθώς και την χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικές με την εποπτική μελέτη της παράκτιας τρωτότητας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμες υποδομές σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Ως ερευνητής απασχολείται από το 2021 σε εθνικά (AEGIS+, ResPorts) και διεθνή (ECFAS) ερευνητικά προγράμματα καθώς επίσης παρέχει ως ελεύθερος επαγγελματίας ανεξάρτητες υπηρεσίες υδρογραφικών χαρτογραφήσεων με τη χρήση ηχοβολιστικών συστημάτων. Στο παρελθόν (2014) έχει εργαστεί στο επιστημονικό ινστιτούτο Deltares στο Ντελφτ στην εφαρμογή συστημάτων οπτικής παρακολούθησης της παράκτιας ζώνης.
Θεόδωρος Χάλαζας
Θαλάσσιος Γεωλόγος με σπουδές στο τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΤΩΘΒΕ). Από το 2021 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΤΩΘΒΕ με ερευνητικό ενδιαφέρον στην εποπτική παρακολούθηση των ακτών για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση της διάβρωσης, της τρωτότητας και των παράκτιων κινδύνων. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για την προστασία των ακτών και τη βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης με χρήση και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, χρήση και ανάπτυξη γεω-χωρικής ανάλυσης και εργαλείων και εφαρμογή μορφοδυναμικών μοντέλων. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικές με την εποπτική μελέτη της παράκτιας τρωτότητας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμες υποδομές σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει λάβει υποτροφίες στο Hangzhou- Dianzi University στη Κίνα και το University of West Indies στα Barbados στα πλαίσια επιστημονικής συνεργασίας κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού του αντιστοίχως. Απασχολείται ως ερευνητής σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα (AEGIS+, H2020-ECFAS) και από το 2018 είναι συνιδρυτής της start up εταιρείας Mare Incognita με εμπειρία σε βυθομετρικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες πεδίου καθώς και σε υπηρεσίες γεωχωρικής ανάλυσης και ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.
Ο Θεόδωρος Χάλαζας αποτελούσε μέλος της ερευνητικής ομάδας του έργου μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023.